poniedziałek, 31 maja 2021

Placuszki szpinakowe


Placki szpinakowe w wersji na słodko to zdecydowanie mój numer jeden wśród pomysłów na szybkie i lekkie śniadania. Placki przybrane owocami, podane z dżemem smakują wszystkim. Nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem chętnie po nie sięgają.

Sprawdzają się zawsze, gdy szybko muszę wyjść z domu.  Robię je w 10 min. i zabieram ze sobą. 

Składniki (na 20 małych placków):

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie: 

Szpinak dokładnie wypłucz i odsącz. Zblenduj z bananem i mlekiem na gładko. Możesz zmiksować blenderem, malakserem albo innym urządzeniem. Ważne, żeby szpinak był zmiksowany. Przelej płyn do miski. Dodaj jajko, mąkę i olej. Wymieszaj. Masa powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki, bardziej jak na racuchy. Jeśli będzie bardzo rzadka, dosyp trochę mąki. 


Rozgrzej patelnię, ja już tłuszczu nie dolewam, ponieważ jest w cieście. Wylewaj na patelnię po łyżce ciasta, formuj zgrabne placuszki. Smaż do momentu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i przewróć na drugą stronę. Zdejmij z patelni, jak obie strony będą brązowe. Podawaj z owocami, dżemem, syropem czy ulubionym sosem.  


 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter